Välja VR-headset: En omfattande guide för VR-entusiaster

Quo natum nemore putant in, his te case habemus. Nulla detraxit explicari in vim. Id eam magna omnesque. Per cu dicat urbanitas, sit postulant disputationi ea. Duo ad graeci tamquam interesset, putant iuvaret vel ad. Id stet malis tritani est.
 • Betyg: 4.4/5 på Trustpilot
 • Dustin Home uppskattas för snabb leverans och kvalitativ kundservice.
 • Brett sortiment av VR-produkter, från avancerade headsets till tillbehör.
 • Omfattande och högkvalitativt utbud av elektronik och datortillbehör.
 • Kundtjänsten är hjälpsam och effektiv i sin kommunikation.
 • Dustin Home rekommenderas starkt av VRguiden för inköp av VR-utrustning.

 • Många kunder har haft positiva upplevelser med försäljning och efterköpsservice, och nämner att de är ett bra ställe för att köpa företagslaptops och att de generellt sett håller sina återfyllnadstider.
 • Några kunder uppskattar deras konkurrenskraftiga priser och har haft goda erfarenheter med kundservice och returpolicy.

Det är ingen hemlighet att virtual reality (VR) har blivit en av de mest spännande teknologiska framsteg vi sett under det senaste årtiondet. Från att ge oss en helt ny nivå av spelupplevelse till att revolutionera hur vi utför uppgifter inom utbildning, hälso- och sjukvård och till och med rymdutforskning. Det är dock ingen lätt uppgift att navigera i det stora utbudet av VR-headsets som finns tillgängliga på marknaden idag. I denna guide kommer vi att diskutera allt du behöver veta för att välja det VR-headset som passar just dina behov och preferenser.

Vad ska jag tänka på när jag väljer VR-headset?

Innan du börjar granska de specifika headsetalternativ som finns tillgängliga, finns det några faktorer du behöver överväga. Dessa inkluderar dina systemkrav, din spelutrymme, om du bär glasögon eller inte, din interpupillära distans (IPD), möjligheten att montera basstationer, om du vill använda headsetet fristående med PCVR eller båda, din föredragna plattform för att spela på, och om du vill använda fullkroppsspårning.

Systemkrav

VR kan vara ganska krävande, så för att se till att din PC är upp till uppgiften bör du kontrollera dess specifikationer. SteamVR rekommenderar en spelutrymme på 1,5x2m eller större för spel i rumsskala. Du kan arbeta med mindre genom att använda ”stående” ruminställning (mot rumsskala), men mer är alltid välkommet

Glasögon och IPD

Om du bär glasögon kan du överväga att skaffa ett par linser för att montera på VR-headsetets linser. Detta kan i vissa fall förbättra bildkvaliteten beroende på din receptbelagda styrka. De flesta VR-headsets har en fast fokalavstånd på 2-3 meter, så om du kan se bra på det avståndet behöver du förmodligen inte några glasögon eller receptbelagda insatser medan du bär ett VR-headset. Dessutom är det viktigt att ställa in IPD rätt, eftersom detta vanligtvis hjälper dig att få en klarare bild. De flesta headsets har en ”fysisk IPD-justeringsområde” på omkring 60 till omkring 70mm. Om headsetet inte har fysisk IPD-justering, är IPD vanligtvis fast vid ungefär 64mm. 

Basstationer och fullkroppsspårning

SteamVR-basstationer fungerar bäst när de är monterade högt upp på en vägg. Om du inte kan det, finns det alternativ som att klämma fast en montering på en kontraktorstång, kvarts tums ljusställningar, eller att placera dem högt upp på en hylla eller liknande. Basstationer behövs endast för SteamVR-sporadisk hårdvara. Många kit som Rift S, Quest, WMR-headset, etc använder insidan-ut-sporning och behöver inte extern hårdvara för att installeras.

Om du vill använda fullkroppsspårning är SteamVR-spårare det bästa sättet att göra det, men de kräver basstationer. Du kan använda basstationer och SteamVR-spårare med andra HMD:er och spårningssystem, men installationen kan vara komplicerad på det sättet. Det rekommenderas att använda ett SteamVR-spårat headset med SteamVR-spårare. Fullkroppsspårning kan också göras med Kinect.

Fristående eller PCVR

PCVR-headset är generellt bättre på PCVR än ”hybrid”-headset, och fristående headset kommer alltid att erbjuda sämre upplevelser (grafiskt, etc) jämfört med inhemska PCVR-upplevelser på en tillräcklig PC. Om du vill spela fristående eller båda, är dina enda (bra) alternativ vid skrivande stund Oculus Quest och Quest 2.

Spelplattform

Ditt plattformval påverkar några saker – om du väljer ett icke-Oculus-headset för att använda med SteamVR, kommer du att behöva Revive; (ett program) för att spela Oculus-exklusiva spel på icke Oculus-headset, medan Oculus-enheter kan spela på båda plattformarna utan behov av tredjepartsprogramvara. Fördelen med SteamVR för PCVR-innehåll är att du kan spela dina spel på många olika headsets.

Vilka är de bästa VR-headsetsen att överväga?

När du har övervägt alla de tidigare nämnda faktorerna är det dags att börja titta på specifika headsets. Här är några av de mest populära och högst rankade VR-headsetsen i olika budgetkategorier.

Låg budget (Oculus Quest 2)

Om du har en låg budget, men fortfarande vill komma in i VR, har du anständiga alternativ i Oculus Quest 2, eller få begagnade / renoverade headsets från den hedervärda omnämnandet / avvecklade kategorin. Oculus Quest 2 är ett av de billigaste och bästa 6DoF-headsetsen. Precis som sin föregångare kan det fungera både fristående och kopplat till en PC via Oculus Link.

Medelbudget: HP Reverb G2

För dem som har en större budget och vill ha en mer avancerad VR-upplevelse, finns HP Reverb G2. Detta är en uppföljare till HP Reverb, som var mer inriktad på företagsanvändning. HP Reverb G2 är mer konsumentfokuserad, med förbättrad integration med SteamVR, bättre linser, ljud, komfort, kontroller och spårning.

Tekniska specifikationer för HP Reverb G2

 • Skärm: 2x LCD
 • Upplösning: 2160×2160 per öga, totalt 4320×2160
 • Bildfrekvens: 90Hz
 • Pris: $600

Fördelar med HP Reverb G2

 • Mycket hög upplösning (2160×2160 per öga, totalt 4320×2160)
 • Utmärkt panelkvalitet i termer av färgnoggrannhet, ljusstyrka och skärpa.
 • Stort sötfläck – majoriteten av synfältet är i fokus, och det är lätt att hitta sötfläcket på linserna.
 • Något högre än genomsnittet synfält
 • Rimligt prissatt till $600 – bra pris till prestanda.
 • Reverb G2-kontrollerna är mer ergonomiska än de första generationens WMR och har nästan komplett stöd för alla spel.

Nackdelar med HP Reverb G2

 • Trots förbättringarna jämfört med den ursprungliga Reverb är spårningen fortfarande inte i paritet med Rift S eller Valve Index.
 • Det finns några rapporter om problem med kvalitetskontroll, men dessa verkar vara mer undantag än regel.

Högbudget: Valve Index

För dem som har en betydande budget att spendera och vill ha den bästa möjliga upplevelsen, finns Valve Index. Valve Index är en av de mest avancerade VR-enheterna på marknaden idag, och erbjuder en högkvalitativ upplevelse på alla nivåer.

Tekniska specifikationer för Valve Index

 • Skärm: 2x LCD
 • Upplösning: 1440×1600 per öga, totalt 2880×1600
 • Bildfrekvens: Upp till 144Hz
 • Pris: $1000

Fördelar med Valve Index

Senaste inläggen