HTC Vive Focus 3 vs. Vive Pro 2: Vad föredrar svenskarna?

HTC VIVE Focus 3 VR Headset (svart)
 • Betyg: 4.4/5 på Trustpilot
 • Dustin Home uppskattas för snabb leverans och kvalitativ kundservice.
 • Brett sortiment av VR-produkter, från avancerade headsets till tillbehör.
 • Omfattande och högkvalitativt utbud av elektronik och datortillbehör.
 • Kundtjänsten är hjälpsam och effektiv i sin kommunikation.
 • Dustin Home rekommenderas starkt av VRguiden för inköp av VR-utrustning.

 • Många kunder har haft positiva upplevelser med försäljning och efterköpsservice, och nämner att de är ett bra ställe för att köpa företagslaptops och att de generellt sett håller sina återfyllnadstider.
 • Några kunder uppskattar deras konkurrenskraftiga priser och har haft goda erfarenheter med kundservice och returpolicy.

HTC Vive Focus 3 och Vive Pro 2, lanserade under 2021, markerar betydande framsteg inom VR-teknologi för olika användargrupper. Vive Pro 2, med sin 5K-upplösning och 120Hz uppdateringsfrekvens, riktar sig mot PC-användare och erbjuder en överlägsen visuell upplevelse och ergonomi. Vive Focus 3 är designad för företagsmarknaden med sin standalone design och Qualcomm Snapdragon XR2-plattform, vilket gör den idealisk för professionella tillämpningar.

På VR-Guiden jämför vi dessa två headset och konstaterar att HTC Vive Focus 3 leder marknaden med sin avancerade teknik och användarvänlighet, vilket gör den till det bästa valet för VR-entusiaster som söker den mest uppslukande upplevelsen.

HTC Vive Pro 2:

HTC Vive Pro 2 framstår som en banbrytande enhet inom VR-teknologin, med sin imponerande 5K-upplösning och 120Hz uppdateringsfrekvens. Dessa egenskaper garanterar en extremt skarp och smidig visuell upplevelse, vilket är avgörande för en fördjupad VR-upplevelse. Dessutom är headsetet utrustat med ett utökat synfält, vilket avsevärt minskar den begränsade syn som är vanlig i många andra VR-headset och förbättrar användarens förmåga att fördjupa sig i virtuella miljöer.

Förbättrad ergonomi och kompatibilitet med ett brett utbud av VR-innehåll och tillbehör gör Vive Pro 2 till en toppkonkurrent inom premiumsegmentet för VR-headset.

Huvudegenskaper inkluderar:

 • 5K-upplösning: Ger en kristallklar bildkvalitet för en mer realistisk VR-upplevelse.
 • 120Hz uppdateringsfrekvens: Möjliggör en extremt smidig bildåtergivning, vilket är kritiskt för komfort och realism.
 • Utökat synfält: Förbättrar den visuella upplevelsen genom att minska känslan av att titta genom ett ”nyckelhål”.
 • Förbättrad ergonomi: Designad för längre användningssessioner med ökad komfort.

Dessa tekniska specifikationer placerar Vive Pro 2 i en unik position på marknaden.

SpecifikationHTC Vive Pro 2
SkärmDubbla LCD-paneler
Upplösning2 448 × 2 448 pixlar per öga, totalt 4 896 × 2 448 pixlar
Bilduppdateringsfrekvens90 Hz/120 Hz
Synfält (FOV)Upp till 120 grader
SensorerG-sensor, gyroskop, avståndssensor, IPD-sensor och Steam VR Tracking 2.0
AnslutningarUSB Type-C, Bluetooth, Displayport 1.2
SpårningMinimum 2m x 1,5m för rumskalespårning
LjudInbyggda stereohögtalare och två mikrofoner med ekoreducering
Justerbart pupillavstånd (IPD)Ja
TrådlöstJa, med Vive Wireless Adapter
LanseringsdatumJuni 2021

Med dessa avancerade egenskaper är HTC Vive Pro 2 enligt oss på VR-Guiden den ledande produkten på marknaden för VR-headset, som erbjuder en oöverträffad upplevelse för användare som söker det absolut bästa inom virtuell verklighet.

HTC Vive Focus 3:

HTC Vive Focus 3 utmärker sig som en pionjär inom standalone VR-headset, speciellt anpassad för företagsanvändning. Dess kraftfulla prestanda drivs av en imponerande upplösning på 2 448 × 2 448 pixlar per öga, vilket ger en total upplösning på 4 896 × 2 448 pixlar. Denna höga upplösning, i kombination med en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz, säkerställer en kristallklar och flytande visuell upplevelse som är avgörande för en verklighetstrogen VR-upplevelse.

HTC Vive Focus 3

Vive Focus 3 erbjuder även ett synfält på upp till 120 grader, vilket ger användarna en bred och omslutande vy. Dess robusta design och avancerade funktioner, såsom justerbart pupillavstånd (IPD) och inbyggd 6DoF-spårning, gör det till ett idealiskt val för professionella tillämpningar.

Huvudegenskaper inkluderar:

 • 2 448 × 2 448 pixlar per öga: Levererar exceptionell bildkvalitet för en fördjupad VR-upplevelse.
 • 90 Hz bilduppdateringsfrekvens: Bidrar till en smidig och realistisk visuell upplevelse.
 • Upp till 120 grader synfält: Erbjuder en bred och omslutande vy som förbättrar användarupplevelsen.
 • Inbyggd 6DoF-spårning: Möjliggör exakt rörelsespårning utan behov av externa sensorer.

Dessa tekniska specifikationer framhäver Vive Focus 3:s position som en ledare inom marknaden för standalone VR-headset.

SpecifikationHTC Vive Focus 3
SkärmDubbla LCD-paneler
Upplösning2 448 × 2 448 pixlar per öga, totalt 4 896 × 2 448 pixlar
Bilduppdateringsfrekvens90 Hz
Synfält (FOV)Upp till 120 grader
SensorerG-sensor, gyroskop, avståndssensor, IPD-sensor
AnslutningarUSB Type-C, Bluetooth, Wi-Fi 6
SpårningInbyggd 6DoF (Six Degrees of Freedom)
LjudInbyggda stereohögtalare och mikrofon med ekoreducering
Justerbart pupillavstånd (IPD)Ja
TrådlöstJa, inbyggd Wi-Fi 6
LanseringsdatumJuni 2021

Med sin avancerade teknik och användarcentrerade design är HTC Vive Focus 3 enligt vår bedömning på VR-Guiden en av de mest framstående produkterna på marknaden för företagsorienterad VR, som erbjuder en kraftfull och anpassningsbar lösning för professionella användare.

Vive Business: Lösningar för professionellt bruk

HTC Vive har tagit fram Vive Business för att tillgodose företags behov av VR-lösningar. Denna plattform är utformad för att erbjuda verktyg och tjänster som möjliggör effektiv användning av VR i olika professionella sammanhang.

En översikt av Vive Business AppStore och dess erbjudanden

Vive Business AppStore är en central del av Vive Business-ekosystemet. Det är en dedikerad appbutik som erbjuder ett brett utbud av VR-applikationer specifikt utvecklade för företagsanvändning. Dessa applikationer täcker olika områden såsom utbildning, träning, design, och simuleringar, vilket ger företag tillgång till skräddarsydda VR-lösningar som kan anpassas efter deras specifika behov.

Vive Sync: Mötesverktyg och samarbete i VR

Vive Sync är ett kraftfullt verktyg för möten och samarbete i VR, som möjliggör virtuella möten där deltagarna kan interagera med varandra i en tredimensionell miljö. Med Vive Sync kan användare hålla presentationer, granska 3D-modeller, diskutera projektplaner och samarbeta på ett sätt som överträffar traditionella videokonferenser. Detta verktyg erbjuder en ny dimension av samarbete som är särskilt värdefullt för team som är geografiskt utspridda.

Hur Vive Business kan transformera utbildning och samarbete inom företag

Vive Business har potentialen att revolutionera hur företag närmar sig utbildning och samarbete. Genom att använda VR-teknik kan företag skapa mer engagerande och effektiva utbildningsprogram som tillåter anställda att uppleva realistiska scenarier och praktiska övningar i en säker och kontrollerad miljö. Detta kan leda till bättre inlärningsresultat och ökad kompetens.

För samarbete erbjuder Vive Business verktyg som Vive Sync, som kan förändra sättet team kommunicerar och arbetar tillsammans. Genom att ta bort geografiska begränsningar och erbjuda mer interaktiva och engagerande mötesformat kan VR bidra till ökad kreativitet, effektivitet och teamkänsla.

Marknadsplacering och strategi

HTC Vive har etablerat sig som en ledare inom VR-industrin, särskilt genom lanseringen av Vive Pro 2 och Vive Focus 3. Deras strategiska fokus ligger på att erbjuda högkvalitativa VR-upplevelser, både för konsumenter och företag. Genom att rikta in sig på dessa två distinkta segment, kan HTC Vive tillgodose en bred användarbas med skräddarsydda lösningar.

HTC Vive’s position på VR-marknaden

HTC Vive utmärker sig genom sin satsning på avancerad teknik och innovation. Vive Pro 2 riktar sig mot VR-entusiaster och professionella användare som söker den absolut bästa visuella kvaliteten och prestandan. Å andra sidan, Vive Focus 3 fokuserar på företagsmarknaden, erbjuder en standalone VR-upplevelse som är optimerad för utbildning, samarbete och professionella applikationer.

Jämförelse med konkurrenter

När det gäller konkurrensen, skiljer sig HTC Vive från företag som Oculus (Meta) och Sony genom sitt fokus på högpresterande hårdvara och företagslösningar. Medan Oculus Quest 2 är populär bland konsumenter för sitt prisvärda och användarvänliga system, erbjuder Vive Pro 2 och Focus 3 mer avancerade funktioner och bättre prestanda för de som kräver det. Sony’s PlayStation VR riktar sig främst till gamers inom dess ekosystem, vilket skapar en annan typ av nischmarknad.

Unika säljargument

HTC Vive’s unika säljargument inkluderar dess oöverträffade bildkvalitet, omfattande spårningsteknik och förmåga att leverera en fördjupande VR-upplevelse. För Vive Focus 3, är det dess standalone natur och fokus på företagsanvändning som står ut, erbjuder en mångsidig lösning utan behovet av externa datorer eller kabelanslutningar.

ramtidsperspektiv och potentiella utvecklingar

HTC Vive’s fortsatta innovation inom VR-teknik har potential att forma framtiden för virtuell verklighet.

Påverkan av Vive Pro 2 och Vive Focus 3

Genom att driva gränserna för vad som är tekniskt möjligt, sätter Vive Pro 2 och Vive Focus 3 en ny standard för framtida VR-upplevelser. Deras avancerade specifikationer och funktioner kan inspirera ytterligare utveckling inom industrin, leder till ännu mer realistiska och uppslukande VR-miljöer.

Möjliga riktningar för HTC Vive

För HTC Vive kan framtiden innebära ytterligare fokus på att utveckla trådlösa lösningar, förbättra användarupplevelsen genom AI och maskininlärningstekniker, och utöka användningen av VR bortom spel och underhållning till nya områden som hälsovård, utbildning och fjärrarbete. Integrationen av augmented reality (AR) med VR (skapar en blandad verklighetserfarenhet) kan också vara en väg framåt.

VR-teknik generellt

Generellt sett kan VR-tekniken förväntas bli mer tillgänglig, med förbättringar i användarvänlighet, komfort och pris. Utvecklingen mot mer sociala och samarbetsorienterade VR-upplevelser kan också spela en stor roll i hur tekniken adopteras i framtiden, både inom och utanför arbetsplatsen.

Senaste inläggen