Virtuell Verklighet (VR) – Framtidens smärtlindring?

men's white dress shirt
 • Betyg: 4.4/5 på Trustpilot
 • Dustin Home uppskattas för snabb leverans och kvalitativ kundservice.
 • Brett sortiment av VR-produkter, från avancerade headsets till tillbehör.
 • Omfattande och högkvalitativt utbud av elektronik och datortillbehör.
 • Kundtjänsten är hjälpsam och effektiv i sin kommunikation.
 • Dustin Home rekommenderas starkt av VRguiden för inköp av VR-utrustning.

 • Många kunder har haft positiva upplevelser med försäljning och efterköpsservice, och nämner att de är ett bra ställe för att köpa företagslaptops och att de generellt sett håller sina återfyllnadstider.
 • Några kunder uppskattar deras konkurrenskraftiga priser och har haft goda erfarenheter med kundservice och returpolicy.

Vad är VR och hur fungerar det?

Virtuell verklighet (VR) är en teknologi som skapar en datorgenererad tredimensionell miljö som du kan uppleva med hjälp av speciella glasögon. Denna teknologi, som tidigare mest förknippats med videospel, har nu börjat användas som ett verktyg för att lindra kronisk smärta. VR erbjuder en 360°-vy av en virtuell miljö, vilket gör att du kan titta åt vilket håll som helst – upp, ner, vänster, höger eller bakåt – och du kan höra ljud från högtalare i headsetet eller hörlurarna.

VR för kronisk smärtlindring

För att lindra kronisk smärta är VR inte avsett att upphetsa dig, utan snarare lugna dig. De virtuella miljöerna är lugnande naturscener, som en grön äng med en strömmande bäck i närheten. Du kan höra ljud som fågelkvitter och vattnet som forsar över stenar. VR-enheter för kronisk smärtlindring inkluderar också andra funktioner, som en berättarröst som guidar användaren att ta in de virtuella omgivningarna, göra andningsövningar, omdirigera negativa tankar om smärta eller lära sig om smärtreaktioner.

Hur kan VR hjälpa till att lindra smärta?

Strategierna som används i VR för kronisk smärtlindring kan inkludera mindfulness (fokusering på nuvarande ögonblick), meditation, guidad visualisering eller kognitiv beteendeterapi (omdirigering av negativa tankar till positiva). Alla dessa metoder används för att kontrollera stress och humör. ”Stress, ångest, depression och rädsla bidrar alla till smärta,” säger Dr. David Binder, en fysiatrist och innovationsdirektör vid Spaulding Rehabilitation Hospital. ”En hel del bevis tyder på att om du kan behandla dessa, kan du hjälpa till att minska smärtan.”

Fungerar VR för smärtlindring?

Det finns mycket bevis för att VR kan hjälpa till att behandla plötslig, svår smärta – till exempel genom att använda VR för att distrahera människor som genomgår behandling för brännskador. VR används redan på många sjukhus för att lindra smärta efter operationer, eller under förlossning eller cancerbehandling.

Vad är framtiden för VR för smärtlindring?

Det är för tidigt att veta om VR kommer att bli en standarddel av hanteringen av kronisk smärta. Svaret beror på vad som händer med forskningen, och hur mycket värde VR lägger till behandlingen för kronisk smärta. ”Om VR-innehåll visar tydlig förbättring, lägre smärtpoäng och snabbare återhämtning, och om det finns bevis från respekterade akademiska centra, skulle de stora teknikföretagen troligen vara intresserade. De investerar redan kraftigt i VR,” säger Dr. Binder. ”Du kanske ser VR antas på en nivå som aldrig tidigare föreställts.”

alone, to be alone, archetypes

Sammanfattning

VR-teknik har visat sig vara ett lovande verktyg för att lindra kronisk smärta. Genom att skapa lugnande, tredimensionella miljöer och använda principer som mindfulness, meditation, guidad visualisering och kognitiv beteendeterapi, kan VR hjälpa till att lindra stress och humör, vilket i sin tur kan minska smärta. Medan mer forskning behövs för att fastställa effektiviteten av denna teknik för kronisk smärtlindring, är de tidiga resultaten lovande och tyder på att VR kan bli en viktig del av framtida smärtbehandling.

Vanliga frågor & svar om VR och smärtlindring

 1. Fråga: Vad är VR och hur kan det användas för smärtlindring? Svar: VR, eller virtuell verklighet, är en teknologi som skapar en datorgenererad tredimensionell miljö som användaren kan uppleva med hjälp av speciella glasögon. För smärtlindring används VR för att skapa lugnande miljöer och använda tekniker som mindfulness och meditation för att hjälpa användaren att hantera sin smärta.

 2. Fråga: Hur fungerar VR för att lindra smärta? Svar: Forskare är inte helt säkra på hur VR påverkar smärta. En teori är att det fungerar som en kraftfull form av ”smärtdistraktion”, där användaren blir så uppslukad av den virtuella miljön att de glömmer sin smärta. Andra teorier föreslår att VR kan påverka hur smärtsignaler överförs och bearbetas i hjärnan.

 3. Fråga: Fungerar VR lika bra för akut smärta som för kronisk smärta? Svar: Det finns starka bevis för att VR fungerar bra för akut smärta. När det gäller kronisk smärta är forskningen fortfarande pågående, men tidiga resultat är lovande.

 4. Fråga: Är VR en kostnadseffektiv metod för smärtlindring jämfört med traditionella metoder? Svar: Eftersom VR är en relativt ny teknologi är det svårt att jämföra dess kostnadseffektivitet med traditionella metoder. Men tidiga resultat från kliniska prövningar är lovande, och tekniken kommer sannolikt att bli billigare ju mer den används.

 5. Fråga: Hur kan jag få tillgång till VR för smärtlindring? Svar: Det finns ett växande antal forskare som genomför kliniska prövningar av VR för kronisk smärta. Vissa smärtexperter har redan tillgång till tekniken och erbjuder den till sina patienter.

 6. Fråga: Vad är framtiden för VR och smärtlindring? Svar: Forskningen pågår fortfarande, men tidiga resultat är mycket lovande. Om VR visar sig vara effektivt för att lindra kronisk smärta kan det bli en standarddel av smärtbehandling i framtiden.

Senaste inläggen