Meta Quest 3 vs. Meta Quest 2: En Djupdykning i VR-Headsetens Framtid

VR-spelutvecklare och -entusiaster har mycket att vara upphetsade över med tillkännagivandet av Meta Quest 3. Medan Meta Quest 2 redan har erbjudit en rik uppsättning funktioner och prestanda, kommer vi att dyka djupt ned i hur Meta Quest 3 tar saker till en helt ny nivå genom att jämföra Meta Quest 3 vs. Quest 2. Men låt oss inte glömma att prisvärdheten också spelar en roll.
Kvinna använder vita VR-glasögon
  • Betyg: 4.4/5 på Trustpilot
  • Dustin Home uppskattas för snabb leverans och kvalitativ kundservice.
  • Brett sortiment av VR-produkter, från avancerade headsets till tillbehör.
  • Omfattande och högkvalitativt utbud av elektronik och datortillbehör.
  • Kundtjänsten är hjälpsam och effektiv i sin kommunikation.
  • Dustin Home rekommenderas starkt av VRguiden för inköp av VR-utrustning.

  • Många kunder har haft positiva upplevelser med försäljning och efterköpsservice, och nämner att de är ett bra ställe för att köpa företagslaptops och att de generellt sett håller sina återfyllnadstider.
  • Några kunder uppskattar deras konkurrenskraftiga priser och har haft goda erfarenheter med kundservice och returpolicy.
Förbeställ Meta Quest 3 annons

Meta Quest 2 och Quest 3: En Jämförelse

Innan vi går djupare in i detaljerna, låt oss ta en titt på hur Meta Quest 2 och Meta Quest 3 stack upp i grundläggande specifikationer:

Meta Quest 3 vs. Quest 2

SpecifikationMeta Quest 3Meta Quest 2
PrisCirka 6990 kr (128 GB), 8 890 kr (256GB)Cirka 4590 kr (128GB), 5090 kr (256GB)
Släppt20232020
ChipsetSnapdragon XR2 Gen 2Qualcomm Snapdragon XR2
Skärmupplösning4K+ Infinite Display1832 x 1920 per öga
Lagring128GB, 512GB128GB, 256GB
RAM8GB6GB
BatteriCirka 2 timmar, längre med ”Battery Saver”-läge2-3 timmar (rankad)
Storlek184mm x 160mm x 98mm7.5 x 4 x 5.2 tum
Vikt515 gram 503 gram
Mixed Reality PassthroughFullfärgs-passthroughBegränsad svartvitt passthrough

VRguiden testar

man i svart t-shirt använder svarta VR-glasögon

Pris och Tillgänglighet: Meta Quest 2 och 3

Quest 3 kommer att kosta $499 för 128GB-modellen vid lanseringen, vilket är märkbart högre än det nuvarande priset för Quest 2 ($399 för 128GB-modellen och $429 för 256GB-modellen). Intressant nog, Meta har meddelat en planerad prissänkning för Quest 2 ner till $299 för 128GB-modellen och $349 för 256GB-modellen. För prismedvetna köpare kan det vara värt att överväga Quest 2.

Meta Quest 3: Vad Är Nytt?

Även om Meta Quest 3 och Quest 2 delar en liknande formfaktor, skiljer sig Meta Quest 3 ut med sin märkbart smalare profil och en rad nya funktioner.

Ny Kamera-Array

En av dessa är en ny kameraarray på framsidan av visiret. Kameraarrayen består av två 4MP RGB-färgkameror och en djupsensor. Det ger en mer detaljerad bild av det område där du använder headsetet och ger fullfärgs video passthrough.

Justeringshjul för IPD-Inställningen

En annan märkbar förbättring är införandet av ett justeringshjul för IPD (interpupillärt avstånd) -inställningen. Detta skulle kunna leda till en betydligt förbättrad användarupplevelse eftersom det möjliggör finjustering av linspositionerna för att passa dina ögon perfekt.

Förbättrad Design

Designmässigt har toppremmen ändrats till en Y-form istället för en rak linje tillbaka, vilket bör ge en säkrare passform. Högtalarna har också ompositionerats för att rikta ljudet nedåt snarare än mot dig, men det är ännu oklart om detta kommer att erbjuda några märkbara fördelar.

Display och Upplösning: Meta Quest 3 Vs. Quest 2

När det gäller displayen har Quest 2 en upplösning på 1832 x 1920 per öga, vilket är acceptabelt, men det har överträffats av dess konkurrenter som PSVR 2. Detaljerna för Meta Quest 3-displayen är ännu inte kända, men Meta har uttryckt att ”Quest 3 kombinerar vår högsta upplösningsdisplay hittills och pancake-optik för att säkerställa att innehållet ser bättre ut än någonsin.” Detta tyder på att vi kan förvänta oss en förbättring jämfört med Quest 2 och Quest Pro.

Handkontroller och Spårning

En annan nyhet för Meta Quest 3 är introduktionen av de nya touch Plus-kontrollerna. Dessa kontroller bibehåller den slanka designen av Quest Pro’s Touch Pro-kontroller, men saknar dess kameror, vilket kan väcka vissa mindre bekymmer om potentiella spårningsproblem.

Dessutom kommer Meta Quest 3 att stödja handspårning direkt vid lansering, vilket innebär att du kanske inte behöver använda kontrollerna lika mycket utanför spel.

Processor och Batterilivslängd

Quest 3 utrustas med ett ännu ej namngivet nästa generations Qualcomm Snapdragon SoC-chipset, som Meta hävdar kommer att ”leverera mer än dubbelt så hög grafisk prestanda som föregående generation Snapdragon GPU i Quest 2”.

Den aktuella batteritiden för Meta Quest 2 är rankad till 2 till 3 timmar, beroende på aktivitet. Meta har ännu inte avslöjat batterilivslängden för Quest 3, men det skulle vara mycket besvikande om Quest 3 inte åtminstone kan klara av 3 timmar.

Mixed Reality-Funktioner: Quest 3’s Stora Steg Framåt

En av de mest framträdande skillnaderna mellan Quest 2 och Quest 3 ligger inom deras förmåga att hantera mixed reality-funktioner. Medan Quest 2 mestadels är begränsat till VR, har Quest 3 potential att ta full nytta av sin fullfärgsvideopassthrough. Quest 3: s kameraarray och djupsensor kombineras för att noggrant representera det utrymme du befinner dig i, vilket möjliggör en mer sammanhängande och engagerande upplevelse.

Bakåtkompatibilitet med Quest 2 spelbibliotek

Ännu ett starkt försäljningsargument för Meta Quest 3 är dess bakåtkompatibilitet med hela Quest 2-spelbiblioteket. Vid lanseringen kommer du att kunna spela alla över 500 Quest 2-spel, inklusive de nya titlar som annonserades på Meta Quest Gaming Showcase 2023. Även om vi för närvarande inte vet om det finns något som inte kommer att fungera på Quest 2 men som kommer att kunna spelas på Quest 3, kan vi förvänta oss att detta kommer att hända efterhand. Kombinationen av en bättre processor och nya mixed reality-funktioner gör det mer troligt än inte att utvecklare kommer att börja utnyttja Quest 3: s fördelar.

En bild på Meta Quest 2

Framtiden för Meta Quest 2

Trots lanseringen av Quest 3, har Meta inte för avsikt att överge Quest 2, som de ser som den sanna ingångspunkten till Meta VR-ekosystemet. En kommande mjukvaruuppdatering för Quest 2 kommer att förbättra dess chipset med en maximal 26% CPU-prestandaökning och en GPU-hastighetsökning på upp till 19%. Den här uppdateringen kommer också att möjliggöra dynamisk upplösningsskalning för Quest 2, vilket ytterligare förbättrar bildstabiliteten med den nya, ökade pixeltätheten.

Att överväga mellan Meta Quest 3 och Quest 2

Om priset är din huvudfaktor kan det vara värt att överväga Quest 2, särskilt med tanke på den kommande prissänkningen till $299 och fortsatta mjukvaruuppdateringar som förbättrar prestandan.

Däremot, om du vill ha en upplevelse som smidigt övergår mellan virtuell verklighet och den verkliga världen med ett enda headset, verkar Meta Quest 3 vara det självklara valet. Även om dess pris på $499 kan verka högt vid lanseringen, om utvecklare börjar skapa spel och appar som utnyttjar Quest 3: s mixed reality-funktioner, kan det visa sig att vara det bästa VR-headsetet för de flesta användare.

Slutsats: Meta Quest 3 vs. Quest 2

Oavsett om du är en nybörjare till VR eller en erfaren spelare, har både Meta Quest 3 och Quest 2 något att erbjuda. Vilken du väljer beror till stor del på dina specifika behov och prioriteringar. Medan Meta Quest 3 tar med spännande uppgraderingar och ny funktionalitet, fortsätter Meta Quest 2 att vara ett värdefullt och kostnadseffektivt alternativ. Vad som än är viktigt för dig, VR-tekniken fortsätter att utvecklas i en spännande takt och vi kan förvänta oss ännu mer fantastiska innovationer framöver.

Kom ihåg…

Världen av VR är inte en en-storlek-passar-alla. Varje person har sina egna unika behov och preferenser, vilket gör att valet mellan Meta Quest 3 och Quest 2 kan vara en personlig process. Tänk på din budget, vad du vill få ut av din VR-upplevelse och vilka funktioner som är mest viktiga för dig när du gör ditt beslut.

Om du är mest fokuserad på pris och tillgänglighet, kanske du vill fundera på Meta Quest 2. Om du däremot är intresserad av att experimentera med de senaste innovationerna inom VR-teknologi och har budgeten för det, kan Meta Quest 3 vara det perfekta alternativet för dig.

Sammanfattning: Meta Quest 3 vs. Quest 2

När allt kommer omkring, vilket headset du väljer kommer att bero på vad du värdesätter mest i din VR-upplevelse. Meta Quest 2 erbjuder fortsatt starka prestanda till ett lägre pris, särskilt med tanke på den kommande prissänkningen. Meta Quest 3, å andra sidan, tar VR-upplevelsen till nästa nivå med förbättringar i allt från kamera och ljud till bildskärmsupplösning och mixed reality-funktioner.

Oavsett vilket du väljer kan du vara säker på att du får tillgång till ett växande bibliotek av engagerande spel och appar, samt fördelarna med att vara en del av Metas utvecklande VR-ekosystem.

Vi hoppas att den här genomgången har hjälpt dig att göra ett mer informerat beslut mellan Meta Quest 3 och Quest 2. Lycka till på din VR-resa, och kom ihåg att nöjet med teknik inte bara kommer från de specifikationer det kan erbjuda, utan även från de fantastiska upplevelser det kan förmedla.

Senaste inläggen