Apple vs Meta: En jämförelse i Metaverse-världen

Apple vs Meta: En jämförelse
  • Betyg: 4.4/5 på Trustpilot
  • Dustin Home uppskattas för snabb leverans och kvalitativ kundservice.
  • Brett sortiment av VR-produkter, från avancerade headsets till tillbehör.
  • Omfattande och högkvalitativt utbud av elektronik och datortillbehör.
  • Kundtjänsten är hjälpsam och effektiv i sin kommunikation.
  • Dustin Home rekommenderas starkt av VRguiden för inköp av VR-utrustning.

  • Många kunder har haft positiva upplevelser med försäljning och efterköpsservice, och nämner att de är ett bra ställe för att köpa företagslaptops och att de generellt sett håller sina återfyllnadstider.
  • Några kunder uppskattar deras konkurrenskraftiga priser och har haft goda erfarenheter med kundservice och returpolicy.

Apple Tar Steget in i VR

Apple, känd för sina ikoniska produkter som iPhone, iPad och Mac, har nyligen avslöjat sin första nya plattform sedan 2014, Vision Pro. Detta VR-headset markerar Apples inträde i Metaverse värld, en arena som för närvarande domineras av Meta Platforms, tidigare känt som Facebook. Denna utveckling intensifierar ”Apple vs Meta” dynamiken, eftersom Meta har blivit synonymt med virtuell verklighet sedan företaget bytte namn 2021.

Kostnaden för Metaversum: Apple vs Meta

Meta har alltid varit ett mjukvaruföretag, men det förvärvade VR-headset tillverkaren Oculus 2014. Detta initiala förvärv på 2 miljarder dollar var bara början på en enorm investering. Meta har rapporterat otroliga 39 miljarder dollar i driftsförluster från sin Reality Labs division, som ansvarar för all metaversum hård- och mjukvaruutveckling.

Trots denna enorma investering har Reality Labs bara genererat 6,4 miljarder dollar i intäkter. Detta indikerar att det inte finns ett stort intresse bland konsumenterna för metaversum ännu.

Apple har ännu inte avslöjat storleken på sina utvecklingskostnader för Vision Pro, men vi vet att enheten är prissatt till $3,499. Detta är sju gånger högre än Metas nya Quest 3, vilket kan vara en indikation på hur mycket pengar Apple behöver återhämta.

Konsumenternas skepsis: Apple vs Meta

Metaversum har blivit en relativt lös term för att beskriva immersiva virtuella upplevelser, även om de inte körs på ett VR-headset. Meta och dess VD, Mark Zuckerberg, tror att metaversum är framtiden för sociala och professionella nätverk. Men konsumenterna har inte svarat väl på Metas tidiga ansträngningar.

Meta satte ett blygsamt mål. De ville locka 500,000 användare till sitt Horizon Worlds metaversum vid slutet av 2022. De lyckades dock bara nå 200,000.

En nyligen genomförd undersökning ger mer insikt. Endast 48% av amerikanerna använder för närvarande ett metaversum i någon form. Mer än hälften av dem spenderar mindre än fem timmar per månad i dessa virtuella världar.

Öppna vs stängda ekosystem: Apple vs Meta

Interoperabilitet förväntas vara en stor del av metaversum. Det innebär att alla virtuella världar kommer att kopplas samman för att bilda ett gigantiskt virtuellt universum. Teoretiskt sett kommer detta att uppmuntra fler utvecklare att delta. De kommer omedelbart att bli en del av ett stort ekosystem. Detta ekosystem har miljontals, eller till och med miljarder, potentiella användare. Dessa användare kommer att utforska deras skapelser.

Men Apple har byggt sitt imperium på stängda ekosystem. Från sitt iOS-operativsystem till sin App Store, har företaget alltid prioriterat att behålla full kontroll över de produkter och tjänster det tillåter på sina enheter. Dessutom har det, när det gäller mobilapplikationer, debiterat utvecklare 30% av deras intäkter för privilegiet att verka i Apple-ekosystemet.

Företaget kan anta samma modell för sitt VR-headset, men med en prislapp på $3,499, bör det inte bli förvånad när konsumenter väljer en mer öppen, anpassningsbar plattform. Som ett resultat är frågan om utvecklare kommer att vilja investera i att bygga applikationer för Apples Vision Pro.

Framtiden för VR och Metaverse

De flesta konsumenter betraktar ett VR-headset som en lyxvara. Å andra sidan äger 85% av amerikanerna en smartphone; det anses vara en nödvändighet eftersom det fungerar som mer än en underhållningskälla. Apples iPhone är en fantastisk produkt i en bransch med enorm penetration, medan virtuell verklighet fortfarande är ett nischsegment.

Meta förespråkar redan den interoperabla metoden. Dess flaggskepps VR-headset är mycket billigare. Detta kan leda till större upptagning på lång sikt. På grund av detta kan det bli plattformen av val för utvecklare.

Om Apple vill att Vision Pro ska bli framgångsrik, kan det behöva närma sig denna nya bransch med ett mer öppet sinne. Men innan det ens spelar någon roll, måste branschen själv bevisa sin egen hållbarhet.

Slutsats

Apple och Meta har stora planer för metaversum och VR. Men det finns många utmaningar att övervinna. För att övertyga konsumenter om metaversumets värde kommer dessa teknikjättar att behöva vara innovativa och anpassningsbara. Navigering i det komplicerade landskapet av öppna och stängda ekosystem är en annan stor utmaning de kommer att möta för att lyckas. Det återstår att se vilket företag som kommer att leda vägen i denna spännande nya värld av VR.

Senaste inläggen